De ervaring van Loes Nijssen

Loes Nijssen, PMA client

Ik doe al mijn leven lang hoofdpijn. Ik heb het niet, ik doe het zelf. Zo lang dat ik leef, al 45 jaar. 


Volgens mijn moeder is het begonnen toen ik als 2-jarige achter op mijn hoofd ben gevallen en bewusteloos ben geweest. Ik weet niet anders dan dat ik hoofdpijn/migraine doe, sinds ik peuter was. In de pubertijd is het een tijdje weg geweest, maar na een kop staart botsing is de hoofdpijn (incl. nekpijn) en migraine verergerd.

Verschillende therapieën heb ik door de jaren heen gedaan zoals psychotherapie, (manuele) fysiotherapie, chiropractie, PRI (past reality integration), acupunctuur, meditatie, pijnblokkade behandelingen, orthomoleculaire therapie, hypnose. Allemaal met weinig of tijdelijk resultaat. De hoofdpijn/migraine kwam steeds terug. 

Via Sissy, kwam ik in aanmerking met de PMA methode. Haar enthousiasme voor PMA en het aanbod om 5 sessies te ondergaan, wakkerde mijn interesse aan. Ik ben gaan surfen op het internet voor meer informatie.

In het begin had ik nog wel twijfels: door de jaren heen was ik sceptisch geworden en dacht dat ‘mijn hoofdpijn’ iets was waarmee ik zou moeten leren leven. Er kon toch niks meer aan gedaan worden. En hoe zou nu een beetje babbelen over het verleden mijn hoofdpijn weg kunnen nemen?

Uiteindelijk was het de nieuwsgierigheid en het vertrouwen in Sissy dat ik besloot om de sessies te ondergaan. Ik had immers niets te verliezen. Via Zoom hadden we onze eerste sessie. In het begin voelde ik me een beetje opgelaten. Wat kon ik verwachten? Zou het lukken? Ik was een beetje zenuwachtig maar al snel voelde ik mij op mijn gemak bij Sissy. Ze heeft een rustige duidelijke stem en een goed gevoel voor humor. Dat vind ik erg prettig.

Het was (en is nog steeds) verrassend, wat er na een PMA sessie aan bewustwording is gecreëerd en welke inzichten het mij inmiddels al heeft gegeven. Na 3 maanden heb ik minder hoofdpijn en minder spanning in mijn nek en schouders. Ben ik van 2 tot 3 migraine aanvallen in de week naar 2 tot 3 aanvallen in de maand gegaan. Op een schaal van 0 – 10, ben ik van een pijn 10 naar een pijn 5 gegaan.

Ik voel me vrijer en heb het gevoel de wereld beter aan te kunnen. Het feit alleen al, dat ik dagen zonder pijn door het leven ga, maakt me energieker en sterker. Natuurlijk heb ik nog dagen dat het minder gaat, maar ik heb me voorgenomen om mijn ‘bad clusters’ op te sporen en te gaan ontwortelen, samen met Sissy!

Ik ben Sissy zeer dankbaar voor de introductie van PMA: haar directe, eerlijke maar rustige manier van coachen kan ik aanbevelen aan iedereen die onverklaarbare klachten en aandoeningen wil aanpakken.

Loes Nijssen | ZZP anesthesie en als SPS werkzaam in het ziekenhuis